Droogijs is de vaste vorm van CO2 en heel erg koud (wel -79 graden!). Dit CO2 zorgt ook voor prik in frisdrank. Bij kamertemperatuur gaat droogijs direct over van vaste vorm naar gasvorm; dat is handig en spectaculair, maar je moet er ook mee uitkijken.
Droogijs ziet eruit als ijs, maar het smelt niet. En het laat geen vocht achter. Zodra het droogijs op is, blijft er niets over om af te voeren. Droogijs neemt ook niet de geur of smaak aan van de inhoud, zoals bij vis.
De temperatuur van droogijs is -79°C; dat is meer dan drie keer de koude-capaciteit van waterijs. Droogijs sublimeert naar haar gasvorm en wordt in volume dan 800 keer zo groot. Deze gasvorm is anderhalf keer zo zwaar als de omgevingslucht en verdrijft zodoende de zuurstof. Droogijs werkt bacteriostatisch; bacteriën kunnen niet meer groeien.
Droogijs is niet om mee te spelen. Het kan voor de huid en longen net zo schadelijk zijn als vuur en rook. Contact met droogijs kan bevriezing veroorzaken. Dit zijn de belangrijkste veiligheidstips:
Download dit veiligheidsinformatieblad (volgens de geldende Europese richtlijnen) voor alle belangrijke do’s en don’ts bij het omgaan met droogijs, inclusief veiligheidsmaatregelen.
Om veiligheids- en kwaliteitsredenen verpakken we droogijs in herbruikbare Food Grade EPS-dozen en -bakken met een hoge isolatiewaarde. Deze verpakkingen zijn bij droogijs.nl ook los verkrijgbaar, dus zonder droogijs erin!
Deze superlichte dozen van piepschuim zijn vormvast en ongevoelig voor uv-straling, vocht en schimmel. Ze laten damp door en dat is belangrijk bij het verpakken van droogijs. Want sluit je droogijs hermetisch af, dan vormt zich een gas dat geen kant op kan, maar wel steeds groter wordt. Deze speciale dozen ‘ademen’ en laten de vrijgekomen damp door. Daarom is het ook belangrijk om de dozen in geventileerde ruimten te vervoeren en op te slaan, zodat er zuurstof bij kan.
© Copyright | Droogijs.nl