Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen over droogijs

1. Wat is droogijs?

Droogijs is de vaste vorm van CO2 en heel erg koud (-79 graden!). Dit CO2 zorgt ook voor prik in frisdrank en wordt ook wel ‘koolzuursneeuw’ genoemd. Het ziet eruit als ijs, maar het smelt niet en er blijft dus geen vocht over! Droogijs is bovendien ruim drie keer kouder dan waterijs; het koelt je producten veel sneller dan ijsblokjes of koelelementen én droogijs houdt de temperatuur constant. Bij kamertemperatuur gaat droogijs direct over van vaste vorm naar gasvorm; dat is handig en spectaculair, maar je moet er ook mee uitkijken.

2. Is droogijs veilig?

Absoluut, wanneer je droogijs gebruikt zoals het bedoeld is en daarbij deze basisregels volgt:

• Gebruik handschoenen; rechtstreeks contact met de huid veroorzaakt brandwonden.
• Droogijs is niet geschikt voor kinderen. Houd altijd toezicht. En laat bij gebruik van geen kinderen over de grond kruipen, CO2 zakt naar de grond.
• Droogijs is geen speelgoed. Bij verkeerd gebruik kan het gevaarlijk zijn.
• Doe droogijs niet in drankjes, tenzij je een geschikte beveiligde houder hebt, zoals de misty sticks.
• Doe droogijs nooit in een luchtdichte verpakking.
• Sla droogijs op in geventileerde ruimtes.

3. Kan ik als particulier droogijs bij droogijs.nl kopen?

Jazeker! Wij zijn het verkooppunt van droogijs in de Duin- en Bollenstreek voor bedrijven én particulieren. Of je nu snel flessen en blikjes wilt koelen, een voorraad op temperatuur moet houden of je gasten graag verrast met een gaaf rookeffect. Deze koelvorm is ideaal voor uiteenlopende omgevingen en toepassingen. Denk aan restaurants, strandtenten, markten, theaters, fabrieken, vliegtuigen en vrachtwagens. En natuurlijk voor feestjes thuis of op locatie. Je kunt bij ons terecht voor verpakkingen vanaf vijf kilo.

4. Hoe ontstaat dat indrukwekkende rookeffect met droogijs?

Voeg het droogijs toe aan een bak met (niet te) warm water en er ontstaat meteen een dichte, witte ‘mist’. Deze droogijswolk, bestaande uit zeer kleine waterdruppeltjes, is grotendeels hetzelfde als een normale mistbank, maar het leuke is dat deze wolk rond personen kan bewegen wanneer zij er doorheen lopen. Dat heeft te maken met de hogere (dan echte mist) concentratie CO2. Het droogijs-effect stopt, zodra het water te veel is afgekoeld, of zelfs bevroren.

Belangrijk (en prettig) om te weten: droogijs-rook heeft geen geur, bevat geen chemicaliën en laat geen olieachtige resten achter!

5. Hoeveel droogijs is nodig voor de rookeffecten die ik wil?

Tien kilo droogijs is ideaal voor kleine presentaties, subtiele effecten en voor een enkele scène in een toneelstuk. Voor grootse effecten of langdurige mist raden wij 25 kilo aan.

6. Hoe lang gaat droogijs mee?

Dat ligt aan allerlei omstandigheden. Bij gebruik voor grootse rookeffecten kun je in een paar minuten tien kilo droogijs verbruiken. Ga je wat subtieler te werk, doe je met dezelfde hoeveelheid makkelijk twee uur.

Wij versturen het droogijs in stevige polystyreen (EPS)-dozen, waarin je het droogijs tussen de drie en vijf dagen kunt bewaren. De uiteindelijke houdbaarheid is afhankelijk van de opslaglocatie. Het beste voor de houdbaarheid is de afgesloten verpakking in de vriezer plaatsen. Een niet te kleine vriezer, die je regelmatig opent.

Bij kamertemperatuur verdampt er per dag 15% tot 20% van het droogijs. Hoe kouder u het bewaart, hoe minder er per dag verdampt. 

7. Kan ik het droogijs ook onverpakt aankopen?

Het is mogelijk om droogijs onverpakt bij ons te kopen. Voorwaarde is wel dat je zelf een geschikte verpakking (EPS/Styrofoam) meeneemt naar ons bedrijf.

8. Hoe bewaar ik mijn droogijs?

Op een geïsoleerde plek. Hoe beter de isolatie, hoe minder hoog de druk van het droogijs. En dat is belangrijk, want in gasvorm neemt het CO2 tot wel 800 keer zo veel ruimte in… Sla droogijs dan ook nooit op in een luchtdichte of glazen houder. Dat is ook nergens voor nodig: de doos waarin wij het droogijs leveren, is uitermate geschikt voor de opslag.
Een verhoogde concentratie CO2 in de lucht is gevaarlijk (verstikkend). Daarom is het belangrijk dat je droogijs niet opslaat in afgesloten ruimtes, zoals kelders, het ruim van een boot of een koelkast.

9. Hebben jullie nog meer tips voor de veilige opslag van droogijs?

Natuurlijk! Dit zijn de belangrijkste:

• Bewaar droogijs altijd in een daarvoor ontworpen verpakking.
• Houd het deksel altijd goed dicht.
• Bewaar geen droogijs in een gasdichte verpakking. Bij grote verpakkingen kunnen gassen zich ophopen.
• Stel droogijs niet bloot aan hoge (ruimte)temperaturen. Anders versnelt het sublimatieproces, waardoor een risico ontstaat op verhoogde kooldioxidewaardes.
• Bewaar geen droogijs in kelders of niet-geventileerde ruimtes.
• Zorg altijd voor ventilatie boven het vloerniveau, daar waar je het droogijs opslaat.
• Materialen kunnen schade oplopen door rechtstreeks contact met droogijs. Deze koelvorm maakt lijmen en kitranden bovendien broos en breekbaar. Let daarop op bij gebruik in de keuken.

10. Hoe werkt het bezorgen en betalen van droogijs?

Wij leveren standaard van dinsdag t/m zaterdag. Vóór 14.00 uur besteld is dan de volgende werkdag in huis.  We versturen het droogijs in EPS-isolatiedozen; houd bij het bestellen wel rekening met het sublimeren van droogijs. Bij kamertemperatuur verdampt er per dag 15% tot 20% van het droogijs. Vanwege dat sublimeren is het niet mogelijk om droogijs te retourneren naar droogijs.nl.
Je kunt de bestelling betalen via iDeal.